Kun je een miskraam verwerken? En hoe dan?

Zodra je weet dat je zwanger bent verandert je leven
Of eigenlijk al daarvoor, wanneer je samen beslist dat je zwanger wilt worden. Je maakt je voorstellingen van je leven met een kind. Vanaf het moment dat je zwangerschapstest positief is komen daar ideeën over het komende kindje bij. Is het een jongen of een meisje, hoe zal het er uitzien, op wie lijkt het enzovoorts.

Niet alleen maar niet meer zwanger

Wanneer het dan misgaat ben je niet alleen maar niet meer zwanger. Je moet afscheid nemen van je ideeën en verwachtingen voor de toekomst. En bij afscheid nemen van iets of iemand waar je aan gehecht bent hoort rouw.

Nu wordt bij verlies en rouw vaak gesproken over ‘verwerken’ of ‘het een plekje geven’. Maar wat is verwerken? Waar is dan dat plekje? En hoe doe je dat dan?
De meeste mensen bedoelen hiermee dat je het moet afsluiten en achter je laten. Zand erover en weer door. Maar verwerken in de zin van achter je laten is niet de oplossing.

 Verlies dat je raakt

Ook een prille miskraam is een verlieservaring die je raakt. Je kunt het niet zomaar vergeten. Wanneer je het probeert te vergeten ga jij je emoties onderdrukken. En dat is nou juist heel hard werken. Vergelijk het maar met het onder water houden van een opgeblazen strandbal, het kost je heel veel kracht en als je even niet oplet schiet de bal onverwacht boven water.

Zelfs al lijkt het soms of je het kunt afsluiten, het gemis en je verdriet kunnen steeds opnieuw weer de kop opsteken.

Schaduw

Manu Keirse (de schrijver van o.a. het boekje Vingerafdruk van verdriet) vergelijkt het met je schaduw. Die is er altijd, ook al ben je je dat niet steeds bewust. En plotseling als je een hoek omslaat, ligt je schaduw ineens weer levensgroot voor je. Zo is het ook met rouw, je bent het na verloop van tijd niet voortdurend meer bewust, maar soms kom je in een situatie waarin je gemis naar voren komt. Verwerken in de zin van achter je laten of vergeten kan dus eigenlijk niet.

Wat wel helpt

Laat je emoties er zijn en neem jezelf serieus. Lees erover, hier vind je tips voor boeken en een gratis e-boek. Zorg goed voor jezelf, dat ben je waard. En zoek hulp als je er zelf niet uit komt. Er zijn veel verschillende coaches en therapeuten, kies er één waar jij je goed bij voelt.

Door jezelf en je gevoelens serieus te nemen kun je je verlies integreren en je verdriet en de liefde voor het kindje of de kindjes die je mist met je mee leren dragen. Zoals je schaduw ook steeds bij je is.

Irene Otto
Schrijfster van het e-boek: Een Miskraam. En nu?
Persoonlijke begeleiding bij miskraam verwerken

Foto: pattanwit / 123RF Stockfoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *