Heeft de zorg na een miskraam verbetering nodig?

Op de twaalf weken echo was te zien dat het ‘vruchtje’ al met zes weken was gestopt met groeien. Joke had een missed abortion. Het nieuws sloeg in als een bom. Hier had ze niet op gerekend. Ze had verwacht een kloppend hartje te zien en toestemming te hebben om het aan iedereen te vertellen. Nu had ze niets …

Die avond wordt Joke gebeld door de verloskundige. Deze verteld nogmaals wat er aan de hand is. Ze vraagt wat ze wilt, een curettage, medicijnen of afwachten? De verloskundige vertelt ook dat vaak het vruchtje spontaan alsnog los komt.

Wachten

Joke besluit te wachten. Ze houdt niet van medische toestanden en daarnaast is ze nog totaal van slag het bericht van de missed abortion. Met de verloskundige spreekt ze af om over een week weer contact te hebben en als de miskraam opgang komt ‘het’ op te vangen.

De verloskundige heeft gelijk, na een week precies komt de miskraam opgang en verliest Joke op het toilet veel bloed en een bol wat een miskraam zou kunnen zijn. Ze weet het niet, ze is zo geschrokken dat ze alles heeft doorgespoeld.

Verdriet

Nu pas komt het verdriet op gang. Joke keert in zichzelf terug en huilt veel. Als de verloskundige belt, vertelt ze dat ze de miskraam gehad heeft, maar het niet opgevangen heeft. De verloskundige hoort aan haar stem dat ze veel verdriet heeft en vraagt of ze hierover wilt praten. Joke wil dit niet. Ze wil het eerst voor zichzelf verwerken voordat ze er met een ander over praat. Over twee weken hebben ze weer contact.

Na twee weken is Joke zover opgeknapt dat ze over haar miskraam kan praten. Dat doet ze ook met haar partner en een vriendin. Als de verloskundige belt geeft ze ook aan dat het zo goed is en verder geen gesprekken meer wilt.

Nazorg na miskraam

Bij Joke was er aandacht voor haar verdriet en heeft ze uitleg gekregen van de verloskundige wat er ging gebeuren en wat er aan de hand was. Kan de nazorg echter nog beter?

Meewerken aan onderzoek

Eline Blomberg, derde jaars studente verloskunde, doet onderzoek hoe de nazorg ervaren wordt door vrouwen die een miskraam gehad hebben en wat ze hierin missen, zodat de kwaliteit van de nazorg verbeterd wordt.

Lieve groeten
Thea van Dijk

PS Als je een miskraam verwacht kan je het vruchtje opvangen door een vergiet in het toilet te zetten. Op deze manier hoef je er niet met je handen aan te komen. Je kan het vruchtje, wat soms al een echt mini-mensje is in een bakje water doen. Op deze manier heb je de mogelijkheid om er op jouw manier afscheid van te nemen.

PSS Joke heeft deze gebeurtenis alsnog verder verwerkt circa tien jaar later.

PSSS Joke is een gefingeerde naam.

Afbeelding van Julita via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *