Nieuw: hemelwiegen en de watermethode

Door: Nathalie Roelofsen

Tegenwoordig kun je op een hele natuurlijke manier afscheid nemen van je te vroeg geboren kindje, wat nog niet levensvatbaar is buiten de baarmoeder. Dit heet de watermethode. Waarom? Omdat het de baarmoeder nabootst. Je kunt dit nu ook combineren met een hemelwieg.

Door de watermethode kun je je kindje goed bekijken, je kan het aanraken en oppakken. Het kan gezien worden door de mensen waar je van houdt.  Ook kun je op deze manier van opbaren mooie foto’s van je kindje maken, wat goed is voor het rouwproces.

Je kindje meenemen naar huis

Sinds kort is er ook een hemelwieg, dit is een wiegje van vilt met veel liefde gemaakt. Zelf heb ik 20 jaar geleden een miskraam van een tweeling meegemaakt, en toen was er nog niets. Onze kindjes bleven achter in het ziekenhuis, en wij hebben ze niet gezien. Nu hoeft dat niet meer. De hemelwiegjes die ik maak, maak ik passend om het waterbakje van de watermethode heen. Zodat je de watermethode toe kan passen terwijl het bakje in de hemelwieg staat.

Eigen bakje gebruiken

Gebeurt het thuis en heb je nog geen hemelwieg met waterbakje, dan kun je een eigen bakje gebruiken. Gebeurt het in het ziekenhuis dan is niet gelijk voor iedereen duidelijk wat het is en kun je het op die manier meenemen naar huis. Er zit een deksel bij waardoor het bakje goed en lekvrij afgesloten kan worden. Ook is het mogelijk dit door een uitvaartverzorger te laten regelen, thuis en vanuit het ziekenhuis.  Als het kindje wordt geboren zit het in een vliesje en dit laat los als het kindje in het water ligt. Dit is makkelijk weg te halen, maar misschien wel net zo prettig als dit voor je wordt gedaan. Thuis maak je de sluiting van het dekseltje los en kun je weer bij je kindje.

Personaliseren

Elke hemelwieg is uniek, van elk exemplaar wordt er 1 gemaakt. Ze zijn er met vlinders, hartjes, sterretjes en bloemen. Ook is het mogelijk een gepersonaliseerde hemelwieg te maken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als je van te voren weet dat het niet goed gaat met de zwangerschap. Ook is het mogelijk van hetzelfde motief een herinneringsboek en waxinelichtjes te laten maken om zelf te houden en zo een blijvende herinnering te hebben.

Natuurlijke foetushouding

Als je kindje wordt geboren en je legt het in het waterbakje met gewoon koud kraanwater, dan neemt het de natuurlijke foetushouding aan. Het kan zijn dat je kindje al wat verkleurd is voor de geboorte, wat vaak het geval is. Door het dan in water te leggen krijgt het kindje een roze en natuurlijke kleur. Als je het niet gelijk in water zou leggen maar in een bakje of op een doekje zonder gebruik te maken van de watermethode, zal het lijfje vervormen, omdat de huid en botjes van het kindje nog heel broos en kwetsbaar zijn.

Tot 24 weken

Door de watermethode toe te passen houdt het kindje de natuurlijke vorm. De watermethode wordt vooral toegepast bij overleden baby’s tot 24 weken in verband met de kwetsbare huid. Het is wel mogelijk tot elke zwangerschapsduur. Je kan het waterbakje koelen met een koelelementje wat je onder het bakje in de hemelwieg legt.

Viltkunstenares Nathalie Roelofsen

hemelwieg en watermethode en foetushouding

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *