Soms heb je behoefte om over je miskraam te praten als jouw omgeving er niet (meer) echt open voor staat. Je kunt je dan aanmelden bij een praatgroep. Maar hoe vind je zo’n praatgroep? En als er geen praatgroep is, kan je er dan zelf eentje starten? Hoe hoe je dat dan?
Voorbereiding starten van een praatgroep
Eerst mag je inventariseren wat er bij je in de buurt georganiseerd wordt. Je kan contact opnemen met maatschappelijk werk en de RIAGG met de vraag of ze groepen hebben voor miskraamvrouwen.
Je kan ook contact opnemen met je verloskundige of zij weet of er bestaande groepen zijn waar je terecht kunt.
Er zijn online praatgroepen waar jij je verhaal kwijt kan.
Op al deze plekken kan je aangeven dat je graag in real-life met vrouwen over je miskraam en de gevolgen hiervan praat en dat je daarom een praatgroep start. Mogelijk dat je gelijk al informatie hierover mag neerleggen.
Vrouwen bereiken voor je praatgroep
Je kan in je omgeving vragen of er vrouwen zijn of kennen die ook over hun miskraam willen praten.
De andere stap is flyers wegleggen op plekken waar vrouwen komen. Dit kan bij de huisarts, je verloskundige, je gynaecoloog, sportcentrum, winkels, bibliotheek. Laat je fantasie haar gang gaan en wees creatief in plekken vinden waar jij je flyers weg kan leggen.
Heb jij tips of vragen voor het starten en leiden van een praatgroep? Wij horen dit graag. Deel dit in het commentaarveld hieronder, zodat we er allemaal profijt van hebben.
Thea van Dijk
Lees het vervolg: hoe een praatgroep leiden voor miskraamvrouwen