De gevolgen van een miskraam op je relatie

 

Wanneer je de twee streepjes op je zwangerschapstest te zien krijgt is dat heel bijzonder. Voor de een gaat het heel snel en voor de ander heeft het wat langer geduurd. Hoe dan ook het blijft een mooi moment. Maar als de zwangerschap op een bepaald moment te vroeg eindigt is dit heel verdrietig. De invloed van een miskraam op je relatie kan erg groot zijn. In deze blog deel ik met jullie waarom dit is en geef ik een paar tips over hoe jullie in een relatie om kunnen gaan met deze moeilijke situatie.

Invloed van een miskraam op jullie relatie

Je hebt zelf vast wel gemerkt dat jij en je partner verschillend omgaan met jullie miskraam. Dit is heel normaal. De vrouw heeft de lichamelijke verandering door de zwangerschap gevoeld en heeft de miskraam zelf ervaren. De man staat er vooral in de eerste paar maanden soms een beetje als een buitenstaander bij, omdat hij nog niets heeft kunnen zien en voelen. Dat maakt het voor de man allemaal soms wat abstracter. Daarnaast zijn mannen vaak doeners en vrouwen meer denkers en voelers, dat merk ik in mijn praktijk ook. Als mannen ergens mee zitten gaan ze sporten, aan het werk, op stap of ze sluiten het af. Voor vrouwen is dit anders, zij praten graag over gevoel en wat ze meemaken. Dit veroorzaakt regelmatig onbegrip en eenzaamheid. De vrouw heeft het gevoel dat de man geen verdriet heeft om het kindje dat jullie zijn verloren. De man voelt vaak wel degelijk verdriet, maar verwerkt dit op een andere manier.

Samen maar ook alleen

Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven om op je eigen manier met jullie verlies om te gaan. Een miskraam heeft een grote impact op je leven en je zult deze deels zelf een plekje moeten geven in je leven. Ik zeg deels alleen omdat jullie het deels samen moeten doen, maar ook deels alleen. Ik wil jullie een aantal tips geven die jullie kunnen helpen.

  • Geef elkaar de ruimte om ook alleen je verdriet een plekje te geven.
  • Wanneer praten thuis lastig is door te veel afleiding, ga dan samen wandelen of ga aan tafel zitten met de tv en radio uit.
  • Veroordeel elkaar niet op de manier waarop jullie met je verdriet om gaan. Er is geen goed of fout.
  • Blijf samen leuke dingen doen.
Wil je met iemand praten over jouw of jullie ervaring(en) en weten wat ik voor jullie kan betekenen? kijk dan op www.kinderwensbegeleiding.nl/miskraamcoach
Brenda ten Have – Straatman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *