Rianne Schutte-Mensink van praktijk Daniël uit Zwolle kent uit eigen ervaring de teleurstelling van een vroege miskraam en het intense verdriet van de vroeggeboorte van zoontje Daniël met 20 weken zwangerschap. Dit heeft er mede toe geleid dat ze andere vrouwen tot steun wil zijn. Een vraaggesprek met haar.
Met wat voor klachten komen vrouwen bij jou?
Vaak loopt iemand vast in het reguliere circuit, vindt daar niet wat zij op een dieper niveau nodig heeft op dat moment. Vrouwen die het psychologische en voor de hand liggende aan rouwbegeleiding wel begrijpen en zelf invulling kunnen geven, maar heel graag ondersteuning willen op de diepere laag daaronder.
Hoe ziet jouw begeleiding eruit?
Ik begeleid een miskraamvrouw en eventueel haar partner en omgeving intuïtief en energetisch. Vaak is de erkenning van de gebeurtenis en alle emoties die daarin om de hoek komen een zeer wezenlijke basis om iemand weer met zelfvertrouwen, geduld en compassie naar zichzelf te laten kijken. Zodat ze beter kan aanvoelen wat ze in dit proces van verwerken nodig heeft.
Met wat voor tools werk jij?
Mijn belangrijkste tools zijn mijn intuïtieve gave en mijn compassie. Hiermee komen vaak al bij de voordeur de eerste emoties tevoorschijn. Dat is voor mij de ingang om echt te luisteren, te analyseren en vervolgens geef ik nagenoeg altijd een energetische behandeling om weer in balans en met hernieuwde kracht diezelfde deur uit te kunnen gaan. Mijn ervaring is dat 99% van de mensen volledig positief verrast zelf verder kan.
Waarom is het zo belangrijk je miskraam te verwerken?
Als je eerlijk durft te kijken wat een miskraam voor jou persoonlijk teweeg brengt, zul je onvermijdelijk jezelf beter leren kennen en met meer compassie naar jezelf, je gewenste kindje, je omgeving en anderen in soortelijke situaties gaan kijken. Minder vanuit oordeel, meer vanuit liefde!
Wat als de vrouw niet gaat verwerken?
In de rollercoaster van emoties ligt overleven op de loer. Rouwen wordt dan uitgesteld, en komt later onvermijdelijk om de hoek kijken als er een andere verlieservaring optreedt, of wanneer rouw zich gaat uiten in fysieke klachten of vormen van burn-out.
Hoe zag jouw eigen verwerking eruit?
Ik wist dat ik heel goed op mezelf moest letten, kwam erachter dat er nergens een draaiboek voor intens verdriet te vinden was, kon enkel op de tast afgaan van wat op dat moment iets aan warmte en troost kon bijdragen. Ik heb mezelf toestemming gegeven om het verdriet op mijn eigen wijze te gaan verwerken, en wist vanaf toen ook dat iedereen daar recht op heeft. Geen enkel oordeel meer, alleen het motto: doe wat goed voelt voor jezelf! Ook nu na jaren blijkt de verwerking nog steeds om eerlijkheid naar mezelf te vragen.
Wat is je het meeste bijgebleven?
Dat er een paar weken na het verlies op klaarlichte dag een boodschap doorkwam: ‘Geef de liefde die je mij had willen geven maar aan jezelf’. Dat was enorm troostend en indrukwekkend. Daar bevond zich de transformatieslag. Dat rouw de achterkant van liefde is. En dat we elkaars compassie nodig hebben om rouw te kunnen dragen. Zowel vanuit de zichtbare als vanuit de onzichtbare wereld.
Wat is jouw belangrijkste tip voor miskraamvrouwen?
Neem jezelf en je verlies serieus! Zoek hulp en steun bij iemand die jou en jouw intiemste ervaring(en) en bijbehorende emoties respecteert. Voel de liefde die je had willen geven aan dit mensje in wording.
Kunnen mensen laagdrempelig met je kennismaken?
Telefonisch of per mail is het mogelijk om geheel vrijblijvend uit te wisselen waar de eventuele hulpvraag of de vraag om meer informatie ligt. Via mijn website en facebook kunnen mensen een eerste indruk opdoen van wie ik ben. Ik help ze met liefde een stap(je) verder.
Wat levert jouw begeleiding op?
Het belangrijkste resultaat is dat mensen zelf weer de vervolgstappen kunnen zetten, inzicht krijgen in eventuele weerstanden of blokkades en van daaruit durven kiezen wat ze nodig hebben tijdens hun proces. Soms is het resultaat dat iemand weer een nieuwe zwangerschap aandurft, of een oude verdrongen ervaring alsnog in liefde ‘geboren’ mag worden. Of een voortijdig overleden broertje of zusje spontaan in beeld komt en gezien mag worden.
Intuïtief en onbewust weet iedereen wat zij of hij nodig heeft. Mijn bijdrage is om mensen daar zo snel mogelijk weer mee in verbinding te brengen zodat ze vanuit eigen kracht weer verder kunnen, verdere ondersteuning wensen of door te verwijzen naar de specifiekere hulpverlening wanneer de rouw- of verlieservaring te complex van aard blijkt te zijn.
De ondergrond waarop ik werk is het dragende veld van liefde en troost, waarin de erkenning en verwerking als vanzelf verankerd kan worden.
Rianne Schutte-Mensink
Praktijk Daniël
Een zeer professioneel coach-therapeut! Mooi interview!
Wat een warme reactie Jorien! Dank je wel, ook voor alles wat ik via jou mag leren!
Wat een schitterend interview! Ik heb het met liefde gelezen:-)
Wat een fijne reactie dat je het zo hebt mogen ontvangen! Het ‘verhaal’ is ook met liefde geschreven. Dank je wel! Ook voor jouw bijzondere aandeel in mijn levensverhaal en begeleiding! 🙂