Alsnog beschuit met muisjes…

Wat fijn; Mark Zuckerberg en zijn vrouw (arts Priscilla Chan) zijn sinds 1 december 2015 de trotse ouders van dochtertje Max. De Facebook oprichter is zo verheugd, dat hij in een open brief laat weten maar liefst 99% van zijn vermogen te schenken aan goede doelen. Miljardair of niet; hij is vader en dát is onbetaalbaar…

De jonge ouders weten wat het is om miskramen te krijgen. Zij kregen er maar liefst drie. Mark pleitte Zuckerberg voor meer openheid over het onderwerp, omdat zij zelf hebben ervaren dat het voor hun omgeving nog steeds een taboe was om erover te praten. “Alsof je iets hebt gedaan om dit over je af te roepen”, vond hij. Hiermee was maar weer aangetoond dat dit thema universeel is.

Ter overweging geef ik je graag de volgende adviezen mee ingeval van een miskraam. Voor de omgeving van de miskraamvrouw is het goed te beseffen, dat de vrouw behalve haar kind ook haar geplande toekomst is kwijtgeraakt. Je kunt eigenlijk het allerbeste er gewoon voor haar zijn, naar haar verhaal luisteren, hoe vaak zij die ook wil delen. Je hoeft niets te ‘verklaren’ of ‘goed te praten’. Geef ruimte om het onderwerp bespreekbaar te laten.

Voor de vrouw zelf is het belangrijk dat zij haar miskraam goed verwerkt. Niet alleen fysiek, maar dus zeker ook emotioneel, mentaal en spiritueel. Dat kan zij doen in haar eigen kring mits die begripvol is. Is dit niet het geval, dan kan zij deskundige hulp zoeken. Dat kan vaak in de eigen buurt, variërend van gesprekken en eigentijdse behandelingen tot creatieve uitingen toe.

Eén op de vier vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met een miskraam. Grote kans dus dat jij ook zo iemand kent in je naaste omgeving. Wat als we met z’n allen hier meer begrip voor gaan kweken? Wat als we samen de schouders eronder zetten om deze wereld iets vriendelijker te maken? Wat als we beseffen dat we in wezen één zijn? Imagine…geen wonder dat John Lennon de top 2000 aanvoert dit jaar….

Joyce Beckker
Auteur Geen Beschuit met Muisjes

2 antwoorden op “Alsnog beschuit met muisjes…”

  1. Eerlijk gezegd heb ik het boek nog niet zelf gelezen, maar ik heb het wel aan twee vrouwen doorgemaild, die het ook weer doorgemaild hebben. En van hen heb ik het bericht gekregen dat zij er blij mee waren. Groetjes Geertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *