Door: Joyce Beckker
Volgens diverse bronnen (o.a. Wikipedia) krijgt één op de vier vrouwen in haar leven te maken met een miskraam. Behoor jij tot deze grote groep? Een miskraam krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Natuurlijk allereerst voor jezelf. Want jij stond (of staat nog steeds) er vaak, tot bepaalde hoogte, alleen voor.
Dat gaat al helemaal op als jij het verlies van je ongeboren kind(eren) nog onvoldoende hebt verwerkt, bijvoorbeeld omdat jijzelf of jouw omgeving vond dat jij je er maar overheen moest zetten. Jouw verborgen verlies kan dan vele jaren na dato je in vele vormen parten spelen. Is dit herkenbaar voor je?
Veel van deze vrouwen vertellen bijvoorbeeld dat ze door hun onverwerkte emoties nu last hebben van een slechte nachtrust, ineens opkomende hoofdpijn en concentratieproblemen op hun werk. Je kunt je voorstellen dat dit vervelende gevolgen kan hebben voor henzelf, maar zeker ook voor hun omgeving.
Nog niet overtuigd? Wat denk je dan hiervan: in 2013 concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Göteborg in het tijdschrift BMJ (Engelstalig) al dat ingrijpende stressfactoren (waaronder het krijgen van een miskraam) de kans verhoogt op het (tientallen jaren later) krijgen van dementie.
Aan de slag gaan met je miskraamverleden is dus belangrijk. Voor jezelf, en voor je omgeving. Want als jij je eigen rouwproces uit de weg gaat, kan het zo zijn dat ook je gezin (als je die hebt) hier last van ondervindt. Je andere kinderen kunnen bijvoorbeeld plaatsvervangend rouwen om hun afwezige zus of broer.
Reden genoeg dus om het proces van duurzame heling aan te gaan. Zelfstandig, of met de hulp van een deskundige. Dat is helemaal aan jou! Tot slot: weet dat jij het waard bent om gelukkig te zijn. Het is jouw geboorterecht om te stralen in deze mooie wereld!
Joyce Beckker
www.joycebeckker.nl