Verwerk je verdriet door te praten

Door: Ingrid Jetten

Veel moeders vragen zich af na de miskraam: ‘Wat als…’, ‘Had ik maar…’ of ‘Waarom is mijn kindje niet gebleven…?’

Afscheid nemen van je kindje is heel verdrietig. Veel moeders ervaren deze periode vaak als één van de zwaarste periode in hun leven. Het praten over of met het kindje kan troost bieden en/of helpen bij de verwerking van het verlies.

Elke moeder zal dit verdriet op haar eigen manier verwerken, zoals:

  • zelf onderzoeken waar zij behoefte aan heeft
  • samen met haar partner
  • steun zoeken bij dierbaren, familie of vriendinnen
  • hulp zoeken bij een stichting, platform of forum voor lotgenoten
  • behoefte hebben aan een luisterend oor van een troostcoach of therapeut
  • in contact willen komen met het kindje samen met een energetisch coach

Contact maken met je ‘stille’ kindje klinkt heel onwerkelijk. Toch is dit een behoefte die steeds meer moeders uitspreken. In een gesprek blijken deze moeders heel hoog gevoelig en hoogsensitief te zijn. Hooggevoeligheid kan zich uiten door het aanvoelen van een bepaalde sfeer. Bijvoorbeeld op een feest weten ze precies waar ze wel of niet willen zitten. Of in een intens gesprek met een vriendin exact aanvoelen waar zij behoefte aan heeft. Moeders die hooggevoelig zijn praten ook gemakkelijker over hun emoties en kwetsbaarheid.

Bij hooggevoelige en sensitieve ouders horen ook heel gevoelige kinderen. Soms zijn deze zieltjes zo gevoelig dat er meer tijd nodig is om de ouders voor te bereiden op hun komst. Deze positieve manier van (anders) ‘kijken’ en erover praten, kan moeders helpen om hun verdriet te verwerken. Wat voor de ene moeder ‘het een plekje geven‘ betekent, kan ‘het einde‘ of een ‘afgesloten hoofdstuk‘ betekenen voor een andere moeder. Een geboorterecht dat gerespecteerd moet worden.

Praten met je kindje lijkt lastiger dan het is. Het is als ‘tegen jezelf praten’ en dan ook nog een antwoord krijgen! Deze antwoorden kunnen heel bijzonder zijn: “Mama luister je nou!” Of “Ik wil zo heel graag bij jullie wonen!” Wanneer de moeder luistert met haar Hart zal haar kindje exact de vinger op de goede plek kunnen leggen. Hij of zij wil heel graag dat mama en papa meer gaan vertrouwen op hun gevoel.

Deze kindertjes zijn liefde en lichtbrengers! We noemen ze dan ook niet voor niets Nieuwetijd’s, Kristal, Indigo of Regenboog kinderen. Dit positieve contact zal de hechte band tussen vader, moeder en het kindje alleen maar versterken waardoor er weer hoop kan ontstaan op een heel mooie toekomst.

Ingrid Jetten
Troostcoaching na een miskraam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *