Alleen en ongewenst kinderloos? Ongegeneerd je verhaal vertellen is belangrijk!

Miskraamcoach Carolina Konijn uit Soest is al jarenlang alleen en ongewenst kinderloos. Nadat ze in haar eigen rouwproces besefte dat er weinig opvang was voor vrouwen zoals zij, besloot ze haar praktijk ‘Alleen en ongewenst kinderloos’ te starten. In dit interview vertelt ze waarom het belangrijk is erover te praten.

Dat maakt het verdriet niet minder

Als je ongewenst kinderloos bent, bijvoorbeeld na een miskraam, is het nog een stuk heftiger als je er ook nog alleen voor staat zonder relatie, weet Carolina. Na haar abortus had ze nog wel relaties, maar ontmoette ze niet de juiste partner met wie ze een kind wilde. Daarop vroeg ze zich af of ze in haar eentje een kind wilde. Hier koos ze uiteindelijk niet voor. “Maar dat maakt het verdriet niet minder”, zegt ze.

Het heeft een enorme impact

Waar dat verdriet ‘m precies inzit? “Op alle gebieden komt dat terug, het heeft een enorme impact. Je draagt het je hele leven met je mee. Bijvoorbeeld als je Facebook openslaat en allemaal foto’s van vrienden met kinderen ziet.” Tegenwoordig geldt dat ook voor het zien van foto’s van kleinkinderen. Die komen immers ook niet in je leven. “Dat geeft ook het gevoel dat je er niet aan mee kan doen.

Rouwproces

Hoe Carolina dat zelf verwerkt? “Door er stil bij te staan en mijn levensverhaal op te schrijven. Ik ben me juist in rouwprocessen gaan specialiseren om ook anderen erin te begeleiden.” De cliënten die zij helpt, zijn vaak vastgelopen in hun rouwverwerking. Ze vinden het lastig om er met anderen over te praten, ze voelen zich niet erkend. Carolina: “Als je ermee te dealen hebt, zie je dat op verschillende manieren terug in je leven. Anderen zien die aspecten niet. Maar ongegeneerd je verhaal kunnen vertellen, is belangrijk.”

Rejoyce Xpress

In haar begeleiding gebruikt Carolina verschillende technieken zoals Rejoyce Xpress, Opstellingen, hypnose en hypnotherapie. Dit is afhankelijk van waar ze tegenaan lopen. Na een begeleidingstraject staan haar cliënten weer in hun eigen kracht en aan het roer van hun leven.

Training op Lanzerote

Of Carolina nog een tip heeft. “Neem je verdriet zelf serieus, het mag er zijn. Het heeft z’n tijd nodig te erkennen dat het in alle aspecten terug zal komen. Geef het aandacht, laat het er zijn.” Tot slot deelt Carolina nog haar droom: “Ik heb jaren op Lanzerote gewoond. Daar wil ik graag een training geven voor deze groep vrouwen gecombineerd met het zien van de omgeving per mountainbike of wandelend.”

Carolina Konijn
Alleen en ongewenst kinderloos
Soest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *