Het rauwe randje van Moederdag

moederdag Margriet Spijksma
Lang zag het ernaar uit dat  spreker en auteur Margriet Spijksma geen kinderen kon krijgen. En ze verlangde er zo enorm naar! Dan zou haar leven pas compleet vervuld zijn. Elke maand was het groot verdriet als het weer niet gelukt was. Hieronder vertelt ze haar verhaal.

Pijnlijke confrontatie met Moederdag

Ik weet nog goed dat ik bij de bakker geen moederdagpresentje kreeg. Ik was toch zelf geen moeder? Ik ging door de grond en ben huilend in de auto naar huis gegaan. Zó pijnlijk om er ook daar mee geconfronteerd te worden. Dat ik in die tijd nog wel contact met mijn moeder had was geen troost. In haar ogen zag ik elke keer de teleurstelling omdat ik er niet in slaagde haar kleinkinderen te geven.

Moeder-zonder-kinderen

Eerlijk gezegd putte het me uit. Wat mij geholpen heeft, is dat ik op een gegeven moment tegen mezelf kon zeggen: Ik ben moeder-zonder-kinderen. Vanaf dat moment kon ik ook weer genieten van andermans kinderen. Grappig genoeg is dat moedergevoel helemaal niet veranderd sinds ik kinderen heb. Ik voel me heus niet méér moeder door hun geboorte. (Dit is mijn persoonlijke ervaring, voor jou kan het heel anders liggen. Dat begrijp ik.)

Wat is een ‘moeder’ eigenlijk?

Speciaal voor jou ben ik even het woordenboek ingedoken. Ik vond er een aantal betekenissen. Natuurlijk die van ‘vrouw die een of meer kinderen heeft’. Maar ook die van ‘vrouw die als een moeder zorgt’, ‘moeder aarde’ en ‘oorsprong, bron’. Is dat niet mooi?
Zelf heb ik een sterk gevoel bij ‘moeder aarde’. Die is er altijd voor me, en dat idee alleen al vind ik heel fijn. Deze moeder laat zich in mei ook zo mooi zien.

Word je bewust van jouw ‘ei’

Als je zo kijkt naar wat een ‘moeder’ is, kun je het ook verbinden met je bedrijf of je plannen. Jij bent immers de oorsprong ervan (‘legt het ei’) en zorgt er als een moeder voor. Wat jouw verhaal ook is, het is zo mooi om in deze groeimaand mee te gaan in de flow, en je bewust te worden van jouw ‘ei’. Alles – je hart, hoofd en handen – mag in het teken staan van groei. En in alles wat je voelt, denkt en doet, mag je zijn wie je bent. Doen waarvan je houdt. Daar gaat het om.

Creëer vanuit je moederschap

Ik hoop van harte dat je alles wat jij vanuit jouw moederschap te bieden hebt in mooie dingen omzet. Dat je het koestert. Want je hebt het in je en je mag het elke dag laten zien. Zo wordt in mei alle onzichtbare groei zichtbaar. Hoe mooi is dat!

Margriet Spijksma, auteur/spreekster/coach
www.margrietspijksma.nl

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *