Sterre Groenendijk: “Mijn miskraam verwerkt met EFT”

eft therapie

In 2015 werd ik ervaringsdeskundige op het gebied van miskramen. Hierdoor mocht ik ervaren wat Emotional Freedom Techniques, ofwel EFT (eenvoudig, zachtjes kloppen op meridiaanpunten op gezicht en romp) bij zo’n intense gebeurtenis kan betekenen. Bovendien ben ik blij dat ik mijn miskraamervaring heb kunnen verwerken vóór mijn volgende zwangerschap.

Buitenzintuiglijke ervaring

Nadat ik de man vond die met mij een kindje wilde verwelkomen, keken we al snel  en  verwonderd  naar een positieve zwangerschapstest.  Het liep anders dan verwacht. Het hartje van dit wondertje was niet gaan kloppen. Een ‘missed abortion’, zoals de medische term luidt. Geschokt en intens verdrietig gingen we naar huis. Op de bank kreeg ik een buitenzintuiglijke ervaring.

Ik zag het beeld van een klein jongetje met prachtige ogen die naast zijn grote zus stond. Ze hielden elkaars hand vast en zwaaiden naar mij. Na een grote glimlach en geruststellende blik van ‘grote zus’ liepen ze weg. Alsof ze naar het licht gingen. Ik vertelde het mijn man. “Casper, het spookje”, zei hij ontroerd. En zo kreeg dit kindje een plek in ons gezin. Het was een van de meest intense en mooie ervaringen in mijn leven.

Fysieke miskraam

Er volgde een rouwperiode. In mijn buik zat nog het minuscule dode lijfje van mijn kindje. Ik wilde wachten tot mijn lichaam begreep dat de zwangerschap was gestopt. Er was veel rouw, troostvoedsel en huilfilms. Hoe kon ik omschakelen van mama worden naar weer met z’n tweeën zijn?

Na drie weken begon de fysieke miskraam. Alsof ik mijn kindje niet los kon laten bleef het vruchtzakje zitten. Hierdoor belandden we uiteindelijk in het ziekenhuis wegens ernstig bloedverlies. Een curettage volgde. De fysieke miskraam was voorbij. Dankzij de medische wetenschap was ik er nog. Nu hoefde ik alleen nog maar fysiek bij te komen, toch?

EFT therapie

De emoties bleven door mijn lijf golven, afgewisseld met een gevoel van afstomping. Ik was geneigd gewoon maar op de automatische piloot door te gaan. “Het was tenslotte maar beter, er was een reden dat deze zwangerschap stopte.” Rationeel wellicht waar, maar dat helpt niets voor al die emoties en dat gevoel van leegte en pijn. Ik nam contact op met een collega EFT-behandelaar.

Deze vroeg me hoe het voelde in mijn lichaam als ik terugdacht aan de miskraam, wat ik voor me zag. Ik hoorde weer de stem van de echoscopiste: “Het is niet goed meis…”. Het gevoel van leegheid maakte plaats voor pijn en verdriet van het verlies. We startten de behandeling. Ik voelde de emoties even helemaal, maar al snel werd het rustiger van binnen.

Schuldgevoel

Samen keken we naar alle herinneringen en emoties. Had ik toch iets verkeerd gedaan?  Hoe kon ik nu gewoon verder gaan? Veel verdriet en boosheid dat het mij was overkomen. Er kwamen ook andere herinneringen naar boven, die helemaal niets te maken hadden met de miskraam, maar wel nu getriggerd werden.

Een voor een benoemden we de emoties en de herinneringen kwamen langs als een soort film in mijn hoofd. De leegheid en het intense verdriet veranderden in een gevoel van dankbaarheid voor mijn mooie ervaring met het beeld van een jongetje en ruimte om te genieten van het leven. Er bleef nog een stukje verdriet over, maar dat mocht er helemaal zijn. Hierdoor werd het in de weken erna nog minder.

Begeleiding bij miskraam

Ik ben dankbaar dat ik door een eenvoudige techniek en de goede begeleiding mijn miskraam heb kunnen verwerken. Hierdoor had ik er nauwelijks hinder meer van tijdens mijn volgende zwangerschap, waardoor ik bewuster heb kunnen genieten en gedurende de zwangerschap de angst voor een miskraam volledig kon loslaten. Dat gun ik elk stel dat te maken heeft gehad met het verliezen van een kindje, hoe klein ook.

Sterre Groenendijk
www.praktijkgroenendijk.nl
www.stichting-eft.nl

2 antwoorden op “Sterre Groenendijk: “Mijn miskraam verwerkt met EFT””

  1. Prachtig! Met dezelfde techniek heb ik de dood verwerkt van mijn hartsvriendin die overleed toen ik 9 was. Na vele omzwervingen bij EFT uitgekomen en binnen drie sessies door een rouwproces heen. 24 jaar later!! Heel helder en mooi en ruimte voor andere emoties. Mooi verwoord heb jij dit! Dank voor t delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *