Datum: 16 mei 2017
Voor mijn werk adviseer ik werkgevers op het gebied van personeelszaken. In dat advies staat de situatie van de werkgever en werknemer centraal. Daarbij merk ik dat het onderwerp zwangerschap nog weleens een taboe is.
Zwangerschapsverlof
Hoewel een werkgever persoonlijk blij kan zijn voor een zwangere werknemer, heeft dit ook gevolgen voor zijn of haar onderneming. Een werknemer heeft recht op zwangerschapsverlof. Dat wil wel zeggen dat in de weken dat de desbetreffende werknemer weg is, haar werk door iemand anders gedaan moet worden. Tijdens de verlofperiode ontvangt de werkgever een uitkering van het UWV.
Miskraam
Indien een zwangere werknemer ziek is als gevolg van haar zwangerschap of bevalling, heeft de werkgever ook recht op een uitkering en de werkgever betaalt het loon van de werknemer door. Indien een werknemer in de eerste 24 weken van haar zwangerschap ziek wordt of een miskraam krijgt, heeft de werknemer recht op een Ziektewetuitkering.
Doodgeboorte
Als de zwangerschap na 24 weken wordt beëindigd door vroeggeboorte of het overlijden van de baby bij de bevalling, dan heeft zij recht op een zwangerschapsuitkering van 16 weken. Dit zijn een aantal regels die erg belangrijk zijn voor werkgevers met zwangere werknemers.
Miskraam op de werkvloer
Maar wanneer vertel jij aan je werkgever dat je zwanger bent? Voor iedereen is dat natuurlijk anders. Maar hoeveel mensen geven bij hun werkgever aan dat ze een miskraam hebben gehad? Het is een onderwerp wat niet veel besproken wordt op de werkvloer. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met zijn verdriet en niet iedere werkgever kan met dit verdriet omgaan.
Burn-out voorkomen
Toch wil ik met deze blog laten weten dat er genoeg werkgevers zijn die graag met je mee denken en je willen helpen in je rouwproces. Het is namelijk zo dat als je werkgever jou goed weet te begeleiden, er een win-win situatie is. Jij krijgt de ruimte om het te verwerken. Dit zorgt er over het algemeen voor dat mensen hun werkgever meer waarderen, maar ook voor een beter en soms sneller herstel. Door betere begeleiding te krijgen, kun je later problemen zoals een burn-out voorkomen.
Luisteren naar werknemer
De begeleiding vanuit de werkgever kan in vele vormen voorkomen. Voor de ene werknemer is het misschien belangrijk om even een tijdje niet te hoeven werken, terwijl de andere juist graag aan de slag blijft. Voor werkgevers is het belangrijk om tijdens de begeleiding altijd goed te luisteren naar de behoefte van de werknemer. Voor de werknemer is het belangrijk om na te gaan waar je behoefte liggen en om op tijd aan de bel te trekken.
Vertrouwen op werkgever
Er zijn genoeg mensen die graag aan het werk blijven, maar vanwege een hoge werkdruk alsnog geen kans hebben om dit verdriet te verwerken. Laat als werknemer dus op tijd aan je werkgever weten wanneer het je te veel wordt. Want vaak is het ook mogelijk om:
– minder uren te werken, bijvoorbeeld 6 uren per dag in plaats van 8 uur;
– minder hoge werkbelasting te hebben.
Zo kun je toch aan de slag blijven, maar heb je wel de mogelijkheden om je verdriet te verwerken. Kortom: vertrouw erop dat je werkgever het beste met je voorheeft.
Rechten en plichten
Bovenstaand verhaal is bewust geschreven vanuit de werkgever en werknemer. Als HR-adviseur vind ik het erg belangrijk dat werknemers de ruimte krijgen om hun welzijn te bespreken met hun werkgever. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat werknemers op de hoogte zijn van hun rechten en plichten. Dit zorgt er in mijn ogen voor dat werknemers beter voor zichzelf op kunnen komen. Wil je nog meer weten over mij en mijn bedrijf, neem dan contact op.