“Het lucht enorm op als alle emoties er mogen zijn”

Anna Maria van den Berg (49) uit Heesch heeft twee dochters (13 en 15) plus nóg een dochter; niet aan tafel maar wel ruim 16 jaar in haar hart. Met haar bedrijf ‘Miskraambegeleiding Oss – Nijmegen’ begeleidt ze vanaf een groenplek in Velp ouders die ooit een kindje zijn verloren tijdens de zwangerschap.

Hoe is jouw eigen miskraam gegaan?

Ruim 16 jaar geleden heb ik onze dochter Vera verloren tijdens mijn eerste zwangerschap. Tijdens de eerste echo in het ziekenhuis bleek ze veel te klein te zijn voor het aantal weken dat ik zwanger was en was er geen hartslag meer. Ze was waarschijnlijk al een paar weken niet meer in leven. Wat ik me nog goed kan herinneren is dat ik het vertrouwen in mijn lichaam behoorlijk kwijt was. Ik vroeg me af waarom ik al die weken dan niet gemerkt had dat Vera niet meer leefde.

Ben je toen goed opgevangen?

Met Vera ben ik voor mijn gevoel bijna niet opgevangen. In het medische circuit helemaal niet, niet door het ziekenhuis en niet door de verloskundige. Ik weet dat ik op zoek ben geweest naar informatie en dat eigenlijk niet kon vinden. Ik had het gevoel dat het aan mij lag dat ik ermee zat. Achteraf gezien had ik het wel fijn gevonden als iemand tegen me gezegd had dat het normaal was hoe ik me voelde. Ik mocht snel weer zwanger worden en dat is waar mijn man en ik ons snel op gericht hebben. Na ongeveer 6 maanden was ik opnieuw in verwachting en dat ging allemaal goed.

Heb je je verlies wel goed kunnen verwerken?

Pas 10 jaar na mijn miskraam heb ik het verlies echt verwerkt. Mijn twee andere dochters waren toen al geboren. Ik volgde een opleiding tot intuïtief coach en we hadden een dag met opstellingenwerk. Een van de begeleiders zei me dat het ook mogelijk is om ongeboren kindjes op te stellen en ik dacht ‘waarom niet?’ Ik was er niet zo mee bezig, en dacht dat ik er geen last meer van had. Maar dat bleek anders uit te pakken. De opstelling van Vera in ons gezin was emotioneel en heeft me tegelijkertijd heel veel goed gedaan. Toen zij de plek innam van oudste dochter en ik wist waarom ze bij me was gekomen, voelde ik rust. Alles klopte weer.

Weten je twee geboren dochters van Vera af?

Ja, en hun reactie zal ik nooit vergeten. Ze waren toen 9 en 7 jaar oud. “Ja mama, dat was de bedoeling, Vera moest eerst komen en daarna wij pas. Dat hebben we boven afgesproken.” Mijn oudste dochter kan zich nu na 7 jaar nog herinneren dat ze dat gezegd heeft.

Herdenk je Vera wel eens?

We besteden af en toe aandacht aan de herdenking van Vera. Als het ter sprake komt, hebben we het over haar. Op de dag dat ze geboren zou zijn, denk ik aan haar. Afgelopen jaar zijn mijn man en ik samen naar Wereldlichtjesdag geweest en we zijn nog van plan haar te laten bijschrijven bij de gemeente. Daarvoor heb ik de papieren van het ziekenhuis al binnen.

Waarom bied je miskraambegeleiding aan?

Dit gaat verder dan alleen mijn eigen miskraam. Ik hoop dat het een onderwerp wordt waar vrouwen onderling meer over gaan delen en praten. Verder wil ik met mijn begeleiding vrouwen laten ervaren dat het mogelijk is om lichter en completer door het leven te gaan na het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap. Het lucht enorm op als alle emoties er mogen zijn. Als ook je ongeboren kindje een plekje krijgt, voel je meer rust en vertrouwen in de toekomst.

Wat kunnen mensen bij jou verwachten?

Wat ik belangrijk vind, is ouders een gevoel van erkenning te geven voor het bestaan en het verlies van hun ongeboren kindje. Ouders hebben hem of haar in de meeste gevallen niet vast kunnen houden. De pijn en het verdriet zijn met het kindje onzichtbaar. In mijn begeleiding maak ik het samen met ze draagbaar en zichtbaar. Het kindje krijgt bestaansrecht in het leven van de ouders.

Maakt het uit wanneer het verlies was?

Het verlies kan maanden of zelfs jaren geleden zijn geweest. Het is pijnlijk en emotioneel, maar emoties uiten die diep zitten, openen je hart waarna je makkelijker verder kunt op alle gebieden van je leven. Ouders voelen zich lichter en completer na mijn begeleiding en hebben het gevoel dat ze er mogen zijn. Ze ontdekken meer over zichzelf, voelen zich sterker en voelen zich ook ouder van hun ongeboren kindje.

Bied je nog meer aan in je praktijk?

Ik ben ook schrijfbegeleider. Het reflectief schrijven pas ik tevens toe in de individuele begeleiding. Die manier van schrijven legt altijd bloot wat het hart wil vertellen. Het hoofd doet even niet mee. Naast individuele begeleiding organiseer ik schrijfworkshops voor groepen ouders.

Wie meer informatie wenst, kan kijken op de site van Anna Maria van den Berg
www.miskraambegeleidingoss.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *