Verdriet om je miskraam kent geen houdbaarheidsdatum

houdbaarheidsdatum

Als je je miskraam onvoldoende hebt verwerkt (hoe lang geleden deze ook was), is het een goed idee alsnog te rouwen. Verdriet kent geen houdbaarheidsdatum, ook 25 jaar na je miskraam is het nog niet te laat te rouwen. Vaak is dit na al die tijd iets makkelijker, zeker als je geen kinderwens meer hebt en wat meer objectief naar je leven kan kijken. Maar dat doet niets af van de mate van verdriet die jij nog ervaart. Wie weet heb je er containers vol van.

Steeds meer triggers

Onverwerkt verdriet is ook energie. Deze kan blijven groeien door triggers in je omgeving die je in de loop der jaren tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van je huisdier, je ouders, je relatie of de miskraam van een bekende. Maar ook als je niet wordt aangenomen voor je droombaan, kan dit je parten spelen. Jij wordt immers in jouw beleving afgewezen, net als toen met je miskraam. Jij kreeg niet wat je zo graag wilde. Al deze gebeurtenissen voegen extra energie toe aan jouw onverwerkt verdriet.

Verzamelaar van verdriet

Als je onbewust allerlei verdriettriggers blijft verzamelen, gaan oorzaak en gevolg meer en meer door elkaar heen lopen. Het wordt dan steeds onoverzichtelijker voor je. Dat is de reden waarom een vrouw jaren na haar onverwerkte miskraam om bijvoorbeeld een boze blik van haar collega ineens hartverscheurend kan huilen of zelfs kan instorten. Het gaat dan helemaal niet om die boze blik.

Achter het tuinhek

Zij is onbewust een verzamelaar geworden van verdriet. Ze heeft als het ware in de tuin een container van verdriet staan die door de gemeente niet wordt geledigd omdat het buiten bereik en zicht is van de ophaaldienst. Vuilophalers legen wekelijks alleen die containers die voor dat specifieke doel worden aangeboden. Ze laten containers die achter het tuinhek staan met rust. Hoever deze ook uitpuilen.

Andermans verdriet

Als jij kon zien wat er uit jouw container in die vuilniswagen terechtkomt, zal dit je misschien verbazen. Het is waarschijnlijk een grote afvalberg aan verdriet. Verdriet om grote en verdriet om kleine dingen. Verdriet dat jou zelf aangaat en verdriet dat anderen aangaat, maar dat jij je hebt toegeëigend als die van jezelf. Dat is wat een onverwerkte miskraam met je doet.

Doe die 1e stap

De eerste stap mag daarom van jezelf komen. Anderen kunnen je hiertoe niet dwingen, want dat werkt vaak averechts. Jij zal dan immers in opstand komen omdat je grenzen geweld worden aangedaan. Je wil met rust worden gelaten. Pas als jij vrijwillig je verdrietcontainer aan de straatkant plaatst om te worden geledigd, zal op het juiste moment de juiste dienst je verzoek inwilligen.

Wil je hier hulp bij? Kijk hier anders even welke hulpverlener er bij jou past.

Joyce Beckker
www.joycebeckker.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *