Het effect van een miskraam op oma Nel

neveneffect miskraam omaHeb jij weleens een miskraam gehad? Dan weet je dat dit grote impact kan hebben op je leven. Je weet waarschijnlijk ook dat deze nare gebeurtenis tevens neveneffect heeft op anderen, bijvoorbeeld op je moeder. Hopelijk was ze er voor jou, maar soms heeft dat een aanloop nodig. Ik neem je mee in een fictief verhaal en stel je voor aan Nel.

Nog steeds geen oma

Nel is weduwe en moeder van (laten we zeggen) Marlies. Nel maakt zich al langere tijd zorgen om de werklust van haar dochter die tot op het bod ambitieus is. Want waar vindt Marlies de tijd om een kind te baren, of beter gezegd: om haar een kleinkind te schenken? Immers, al haar vriendinnen zijn al oma of worden dat binnenkort. Zij blijft achter op schema en daar schaamt Nel zich voor.

Ikea ontbijt

Maar dan krijgt Nel goed nieuws; Marlies is opnieuw zwanger! Nel wil het van de daken schreeuwen. Iedereen mag weten hoe trots en blij zij is. Maar na 7 weken gaat het toch nog fout met de zwangerschap en Nel kruipt weer in haar schulp, verdrietig om het feit dat ze nog steeds geen oma wordt. Ze blijft steeds vaker weg van het wekelijkse Ikea-ontbijt met haar vriendinnen om maar niet hun oma-verhalen aan te hoeven horen.

Dochter steunen

Haar vriendinnen op hun beurt proberen Nel te troosten en haar bij de groep te houden. Het maakt ze helemaal niets uit of Nel wel of niet een kleinkind heeft. Haar beste vriendin Jo komt op een ochtend onverwacht op de koffie en adviseert Nel om Marlies te bezoeken als een moeder die haar dochter steunt in moeilijke tijden. Nel reageert aanvankelijk beledigd, maar na twee slapeloze nachten heeft dit toch iets wakker gemaakt in haar.

effect miskraam oma

Verzoening

Ze beseft dat ze zo’n verdriet had om haar eigen verlies, dat ze nauwelijks oog had voor de pijn van haar dochter. Die middag bezoekt ze Marlies met een grote bos witte rozen. Moeder en dochter hebben sinds lange tijd een openhartig gesprek waarbij onderdrukte tranen rijkelijk vloeien. Dit opent de deur naar een mooiere relatie tussen hen.

Dankbaar

Dit mooie proces van verzoening heeft als gevolg dat Nel er een stuk beter op voorbereid is als haar dochter opnieuw zwanger blijkt te zijn. Ditmaal deelt ze het nieuws tijdens het Ikea-ontbijt weliswaar trots, maar ook ingetogen en dankbaar met haar vriendinnen. Ze weet nu dat een kleinkind geen recht, maar een geschenk is.

Hoe ga je ermee om?

Hoe zat het bij jouw miskraam en je moeder (of vader)? Wat je in het verhaal ziet, is dat behalve jijzelf ook anderen persoonlijk kunnen groeien na zo’n vervelende gebeurtenis. Het gaat er niet over óf je nare dingen meemaakt in je leven, maar veel meer over hoe je ermee omgaat. Kan je hierbij steun gebruiken, kijk dan of er iemand in je buurt zit die je graag een handje helpt.

Een volgende keer gaan we kijken wat een miskraam voor neveneffect heeft op opa’s.

Joyce Beckker
www.joycebeckker.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *