Hoi lieve Vrouw, dag lief Kind,
Ik ben Yvonne Panhuijsen, 53 jaar en ik begeleid ouders en (echt)paren die geconfronteerd worden met een miskraam, een te vroeg geboren-gestorven kindje, een kindje dat niet lang geleefd heeft of die hun zwangerschap hebben moeten beëindigen.
Heb jij in jouw leven bijvoorbeeld een miskraam meegemaakt, recent of al even geleden, dan kan het zijn dat je behoefte voelt om daar aandacht aan te geven. Deze levenservaringen gaan niet ongemerkt aan je voorbij en kunnen de reden zijn dat je daar nog jaren later last van kan hebben. Het kindje is dan misschien wel niet geboren, maar de intentie van dit kindje te willen krijgen was er en is er misschien nog steeds. Het kan ondersteunend zijn hierover te praten en uiting te geven aan je gedachten en gevoelens van toen en nu. Het kan helpen om deze ervaring op een voor jou (jullie) goede manier af te sluiten.
Je kan merken dat door het luisteren naar jou (jullie) verhaal en het serieus nemen van jou (jullie) verdriet, er wel degelijk begrip mogelijk is voor jou/jullie situatie. Je bent vrij om gehoor te geven aan de gedachten en gevoelens van toen en nu.
Tijdens ons eerste kennismaking, mogelijk telefonisch, kan er een intakegesprek plaatsvinden. Mocht de klik er zijn dan kan ik jullie vanaf dat moment gaan begeleiden. De begeleiding zal bestaan uit het voeren van gesprekken, het onderzoeken van dromen en tekeningen, spel, het voorlezen van verhalen en het uiten via muziek. Kortom: op een creatieve manier uiting te geven aan gedachten en gevoelens en deze verwerken. De ervaring leert dat ongeveer 8 sessies verspreid over één of twee jaar nodig kunnen zijn om tot een goede verwerking te komen
Naast het begeleiden van (echt)paren doe ik ook onderzoek op het Radboudumc onder leiding van de Dienst Geestelijke Verzorging & Pastoraat.
De ervaring leert dat er grote behoefte is aan zowel emotionele als geestelijke begeleiding in de voor, tijdens en de nazorg bij (echt)paren die verlies hebben geleden van een miskraam, een te vroeg geboren – gestorven kindje, een kindje dat niet lang geleefd heeft of die hun zwangerschap hebben moeten beëindigen.
Het doel van dit onderzoek is niet alleen de behoefte zoals eerder benoemd in kaart te brengen, maar vooral ook de nazorg. Tevens is het streven hierbij om de zorg van het Radboudumc te optimaliseren en uiteindelijk hoop ik dat de begeleiding vergoed zal gaan worden door de zorgverzekeraar.
Ik ben mij terdege van bewust dat het voor sommigen wellicht pijnlijk zal zijn om met het thema van mijn onderzoek geconfronteerd te worden. Zelf ben ik nu 16 jaar verder in mijn verlies ervaring en heb ik de kracht, ruimte en tijd gevonden om vanuit mijn ervaring iets voor anderen te kunnen doen.
Moederschoot
Yvonne Panhuijsen
Nijmegen