Hoe geef je een plek aan je verlies?

Super blij was je met je prille zwangerschap, maar dat is nu over. Abrupt is je blijheid afgebroken en eigenlijk begrijp je niet zo goed waarom het je moeite kost om weer gewoon blij te zijn, om weer gewoon verder te gaan waar je gebleven bent. Je woont samen met een geweldige bink, je hebt een leuke baan, de opleiding gaat je verder brengen, waarom lukt het niet? Het was maar een miskraam, toch?

Een miskraam krijgen is mogelijk je eerste confrontatie met dat het leven niet zo maakbaar is, als je altijd dacht. Voor sommige vrouwen is dit ook de eerste confrontatie met verlies.

Net zoals met elke vorm van verlies, groot of klein, mag je erbij stilstaan. Voor de een is dat een paar minuten, voor de ander is dit een paar maanden of langer. Alles is geoorloofd. Als je het gevoel hebt niet uit dit dal te komen, kan je hulp vragen. Ook als je vindt dat het te lang duurt kan je hulp vragen.

Het proces van een plek geven

Een plek geven aan je verlies is niet iets wat van het ene moment op het andere gebeurt. Het is een proces. Daarbij is de ene miskraam niet hetzelfde als een andere miskraam. Zelfs als je meerdere miskramen krijgt, kan je ze verschillend ervaren.

Zo waren mijn ervaringen van diep verdriet tot opluchting dat de zwangerschap niet doorging.

Stap 1: Erkennen

Erkennen is de eerste stap. Erkennen wat je meegemaakt hebt. Erkennen van al je emoties, hoe raar of ongepast je ze ook vindt. Erkennen dat je toekomstdroom niet uitkomt en de angst dat je droom mogelijk nooit uitkomt.

Voor sommige vrouwen komt de erkenning na de volgende stappen. Dit is ook goed. En nogmaals je hoeft dit niet alleen te doen. Vraag hulp aan iemand die je vertrouwd of aan een deskundige.

Stap 2 Verwerken

In ons gratis e-inspiratieboek geeft het online consultatiebureau je al 10 tips om je miskraam te verwerken. De eerste tip is om je ongeboren kindje een naam te geven. Hiermee erken je zijn/haar bestaan hoe kort het ook bij je geweest is.

Stap 3 Herdenken

Het Stilte Monument in Bergen op Zoom is een plek waar je stil kan staan bij je ongeboren kindje en het zo herdenken. Ook kan jij je eigen herdenkingsmonument (laten) maken. Doe datgene wat goed voelt voor je.

Het plotseling afbreken van je zwangerschap is iets waar je lichaam snel van hersteld is, echter de emoties nemen wat langer tijd in beslag, zelfs als je snel weer zwanger bent.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Foto van Patrick Tomasso on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *