Wat Irene leerde van haar miskramen

Door: Irene Otto

Een miskraam is niet niks, het is een verlieservaring die je raakt en waar je verdriet van hebt.

Nu is hoe je dat verdriet beleeft en hoe je ermee omgaat voor iedereen anders. Niet iedereen heeft het er moeilijk mee, maar veel vrouwen wel.

Eenzaam verdriet

Het is toch nog een soort van taboe. In je omgeving wordt er vaak gemakkelijk overheen gestapt met allerlei goedbedoelde maar onhandige opmerkingen en er is weinig ruimte voor jouw verdriet. Je kunt je hierdoor erg alleen voelen en je zelfs gaan afvragen of het wel normaal is dat jij er zo’n verdriet van hebt.

Vergeten doe je het niet

Voor mijzelf is het nu al meer dan 10 jaar geleden, en ook mij heeft het diep geraakt. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd mijn verdriet te integreren. Het heeft mij geheeld en tot een completer mens gemaakt. Maar ook al heb ik het geïntegreerd, onverwacht kan het me soms nog steeds raken en dat is oké voor mij. Vergeten doe je het nooit. En dat hoeft ook niet. De ervaring is een deel van mij. Ik heb ervan geleerd dat behalve sterk zijn, ook kwetsbaar kunnen zijn een grote kracht is.

Inzichten

Door de jaren heen heb ik verschillende inzichten opgedaan die mij hebben geholpen. Bijvoorbeeld hoe wij in onze cultuur omgaan met verdriet, hoe mannen en vrouwen van elkaar verschillen. Inzichten die ik wel eerder had willen hebben, die me direct hadden kunnen helpen. Zodat ik het met verschillende facetten een stuk makkelijker zou hebben gehad.

Die inzichten geef ik graag door, want je hoeft het niet alleen te doen. Het is belangrijk dat je na een miskraam ervaart dat je niet de enige bent die het moeilijk heeft. Dat jouw verdriet er mag zijn en je tegelijk weer verder kunt. Je vindt deze in het onderstaande gratis e-boek.

Irene Otto
Persoonlijke begeleiding bij miskraam verwerken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *