Een verlieservaring die je raakt

Door: Irene Otto

Als je een miskraam hebt gehad krijg je vaak de vraag hoe ver je was. Alsof het erger is naarmate je langer zwanger was. Hoe intens je je verdriet beleeft kun je echter niet afmeten aan de lengte van de zwangerschap. Het heeft meer te maken met de verwachtingen, de hoop en/of de plannen die je al had voor het kindje dat in je groeide. Het heet niet voor niets ‘In verwachting zijn’…

Je kunt verdriet niet wegen

Wanneer je denkt dat het bij iemand anders veel erger is omdat zij al veel langer zwanger was, doe je jezelf tekort. Je kunt verdriet niet wegen. Ieder verlies is anders en ieder beleeft het anders. Het kan zijn dat je jezelf probeert te overtuigen dat het nog niet zoveel voorstelde. Realiseer je dat je op die manier je verdriet wegstopt. En verdriet dat er niet mag zijn, kan later in je leven alsnog de aandacht vragen. Vaak gebeurt dat op een manier die ogenschijnlijk niets met je miskraam te maken heeft en dan is het moeilijk om het verband nog te zien. Zo kun je bijvoorbeeld een burn-out krijgen, of in een depressie raken.

Een steuntje in je rug

Maar hoe laat je je verdriet dan toe zonder helemaal kopje onder te gaan? En wat kun je doen om er op een goede manier mee om te gaan? Dat is soms moeilijk om alleen te doen. Misschien heb je je al eens afgevraagd of je hulp nodig hebt, maar denk je dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Want naar een therapeut of coach gaan… tja… zo erg is het toch allemaal niet? Misschien kun je het uiteindelijk wel allemaal zelf, maar vraag je eens af of het niet fijn zou zijn om een steuntje in je rug te hebben. Iemand die even met je meekijkt en een stukje met je mee kan lopen op jouw pad. Als het antwoord daarop ja is, dan kun je hulp gebruiken.

Online hulp bij omgaan met je miskraam

Dat kan natuurlijk op de manier die zo’n beetje standaard is in de hulpverlening, door met iemand te gaan praten, maar er zijn ook andere manieren voor.
Denk bijvoorbeeld eens aan groepsbegeleiding of een relatief nieuw fenomeen als online hulp. Daar kun je op diverse adressen, waaronder bij mij binnenkort, terecht.

Irene Otto
Persoonlijke en online begeleiding bij een miskraam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *