“Een miskraam krijgen is zwaar k**”

verbitterd

Laten we er geen doekjes om winden: een miskraam krijgen is zwaar klote. Dit zijn de woorden van Marion, een bekende van ons die het overigens oké vindt dat we haar voornaam noemen. Marion houdt ervan de dingen onverbloemd te benoemen.

Van gezellig naar verbitterd

Tijdens onze ontmoeting eind juli praat ze Thea en mij bij. Hoe ze na haar miskraam veranderde van ‘een gezellige meid’ in ‘een verbitterde tante’. Begrijp me goed; vlak na haar nare ervaring heeft ze heus wel geprobeerd haar miskraam achter zich te laten, maar dat werkte juist averechts.

Marion: “Weet je, iedereen probeert op zijn of haar eigen manier begripvol te zijn over de miskraam, maar echt interesse tonen in mij en mijn gevoelens doen ze of kunnen ze niet. Zelfs mijn partner en ouders niet. En dat frustreert me mateloos!”

Ik vermijd de koffieautomaat

Hier legt Marion de vinger op de zere plek. Hoeveel vrouwen ervaren niet precies hetzelfde? Dat ‘omstanders’ vaak denken (of hopen) dat een welgemeend schouderklopje voldoende is om je te troosten? Zodat je daarna maar weer snel kan overgaan tot de orde van de dag?

Marion vertelt verder: “Ik vermijd de koffieautomaat op het werk omdat ik geen fluisterende collega’s wil tegenkomen. Ook fiets ik met een grote boog om de babyzaak heen waar ik na mijn zwangerschapstest een knuffel kocht. En vorige week verzon ik een smoesje om niet op kraamvisite bij een oude vriendin te hoeven.”

Is dit herkenbaar voor je?

Haar verhaal is zo herkenbaar, ook voor onszelf. Thea sloot zich na haar miskraam een week lang huilend in haar huis op zonder dat iemand wist wat er aan de hand was. En ik (Joyce) kreeg vlak na mijn curettage allerlei verwijten van mijn naaste familie waardoor ik mezelf de schuld gaf van mijn miskraam.

En omdat jij nu dit verhaal leest, vermoeden we dat ook jij een dergelijke ervaring hebt. Dat ook jij het gevoel hebt dat je helemaal alleen staat in je pijn om je miskraam. Maar we kunnen je verzekeren dat dit niet het geval hoeft te zijn. Er is zoveel wat je kan doen voor jezelf! Dit is de reden waarom we MiskraamVerwerken.nl hebben opgericht. Blader maar door deze site heen.

En Marion? Zij heeft haar boosheid gelukkig weten te transformeren via een Rejoyce Xpress reis die je tegenwoordig geheel zelfstandig kan doen.

Joyce Beckker

www.joycebeckker.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *