“Nive Noell gaf me alles waar ik me dagelijks ongelofelijk gelukkig mee prijs”

geen beweging meer in buik troost door koesteren van verlies“Ik hoorde dit keer geen geluid, ik voelde geen beweging meer in mijn buik. Het hartje van ons dochtertje Nive Noell klopte niet meer aan het einde van mijn zwangerschap…” Dit moment op 30 augustus 2013 staat sindsdien gegrift in het geheugen van Martine Scholte, dromer en maker van Troost.nl.

Wat gaat er op dat moment door je heen?

Dan staat het leven echt stil en is het moment van totale shock dichtbij. Ik weet nog dat ik me vastklampte aan het bureau van de verloskundige, nadat ze wat ze al vreesde had gecheckt met het echo-apparaat: “Nee, het hartje klopt echt niet meer”. Ik belde mijn man en riep verscheurd door de telefoon: “Het is niet goed met de baby, het hartje…”. Meer kon ik niet uitbrengen.

Hoe is je leven hierdoor veranderd?

Het verliezen van ons kind heeft ons getekend. Het heeft mijn leven tot nu toe ingedeeld in 2 delen, een leven voor Nive en een leven na Nive. Haar geboortedag was een verschrikkelijk moment, maar tegelijkertijd ook een mooie dag. Haar komst heeft ons heel veel verdriet gedaan, maar ook heel veel liefde en warmte gegeven. Het verwerken van dit verlies heeft enorm pijn gedaan en moeite gekost, maar heeft ons tevens kracht en energie gegeven.

Waar had jij toen het meeste behoefte aan?

Ik had vooral een enorme behoefte om troost te zoeken en iets te doen met mijn verdriet. Niet alleen in de vorm van steun krijgen van familie en vrienden, maar ook het zoeken en lezen van informatie, dingen om te doen wat met rouw te maken heeft, boeken te lezen,  films op YouTube te kijken, met aandacht te koken, te wandelen, te praten etc.

Waar had jij beslist geen behoefte aan?

Ik merkte dat de standaard rouwdingen mij vooral verdrietiger maakten. Als voorbeeld; wanneer we bij het crematorium de as kwamen halen, voelde we ons ellendiger in de ‘urnen’winkel en werd ik blijer van een vrolijk blikje uit een gewone winkel waar ik de as van mijn dochtertje in kon doen. Om met mijn dochter en mijn verdriet op een ‘positieve’ manier bezig te zijn, voelde en voel ik me nu nog steeds krachtiger om dit grote onvoorstelbare verlies te dragen.

Wat heeft dit verlies je gebracht?

Het afscheid nemen, het loslaten van ons kleine mooie meisje, was het moeilijkste moment wat ik tot nu toe heb meegemaakt… Maar Nive heeft me alles gegeven waar ik me dagelijks meerdere malen ongelofelijk gelukkig mee prijs, namelijk mijn relatie met een enorme sterke, lieve, gevoelige man, Maarten en bonuskind, Sijmen. Plus 2 wonderen van kinderen, ons dochtertje Saartje en ons zoontje Wester.

Is hierdoor ook Troost.nl ontstaan?

Het koesteren van mijn verlies, heeft ervoor gezorgd dat ik het nodig vond en vind om Troost.nl te ontwikkelen in samenwerking met Make a Memory en zo troost te gunnen aan ouders die hun kindje verliezen. Het is een plek waar ouders en anderen voor informatie, liefde, moed en kracht te vinden  om met dit verschrikkelijke verdriet om te gaan. Om het aan te kunnen, maar ook om je op jouw moment in te mogen verliezen, door iets te lezen, te doen of te denken.”

Martine Scholte
dromer en maker van Troost.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *