Louise Hay en het rouwproces bij miskraam

Of je nu zelf beslist hebt om je zwangerschap af te breken (abortus)  of dat het je overkomen is (miskraam), het is een verlies dat de moeite waard is om te onderzoeken en te helen. Het verdriet kan je lang bij je dragen en een continue onderstroom zijn van ellende volgens de inmiddels overleden auteur Louise Hay. Je kan (alsnog) beginnen met het rouwproces en de helende werking van rouwen ervaren.

In haar boek geeft ze een prachtig voorbeeld van een vrouw die graag een gezin wil stichten met haar man. Ze krijgt een miskraam waarna ze verdrietig is. Ze heeft de tijd genomen om dit verdriet te voelen en zegt tegen zichzelf:

Ik eer het verlies van mijn ongeboren kind.

Alles gebeurt op de manier waarop het is voorbestemd te gebeuren.

Ze realiseert zich dat ze niet altijd bemoedigend is geweest in haar denken over zichzelf, zelfs wreed en dat ze een verwrongen manier van denken heeft. Ze had bijvoorbeeld het gevoel dat haar lichaam gebroken was en dat ze geen echte moeder kan zijn.

Ze sprak andere affirmaties uit om haar denken te herprogrammeren:

Ik vergeef mijn lichaam.

Mijn lichaam doet alles waartoe het bestemd is.

Mijn lichaam is prima in orde.

Mijn lichaam leidt mij naar de perfecte situatie voor het hoogste goed van alle betrokkenen.

Over het moederschap zei ze tegen zichzelf telkens opnieuw:

Ik ben het waard om moeder te worden.

Een echte moeder wordt gedefinieerd door haar vermogen om lief te hebben.

Dit voorbeeld heeft een happy end. Na haar verwerkingsproces doorlopen te hebben, hebben zij en haar man gekozen voor adoptie. Ze hebben een prachtige dochter gekregen. Tijdens de adoptie procedure bleek ze zwanger te zijn. Nu hebben ze een gezin met twee kinderen.

Ook andere vormen van verlies worden besproken in dit boek zoals verlies van werk, huisdier en gezondheid. De affirmaties kan je direct toepassen bij jezelf en ervaren wat dit teweeg brengt.

Uit: Je kunt je hart helen –  Louise Hay en David Kessler

Thea van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *