Ongewenst kinderloos? Dan wil je deze 8 dooddoeners niet horen

vruchtbaarheidsbehandeling

Als een vrouw ongewenst kinderloos is, bijvoorbeeld door miskraam, krijgt zij vanuit haar omgeving allerlei opmerkingen te horen. Vaak goedbedoeld, maar meestal zijn het regelrechte dooddoeners. Brenda ten Haven-Straatman van ‘Kinderwens begeleiding’ weet er alles van.

“Als zwanger worden niet lukt krijg je regelmatig opmerkingen waar je niets aan hebt en waar je niet op zit te wachten.”, vertelt ze. Hieronder deelt ze een achttal voorbeelden van deze dooddoeners die je voortaan dus beter voor je kunt houden. 

1. Ach je bent nog jong

Als je ongewenst kinderloos bent maakt het niet uit hoe oud je bent. De leeftijd doet er echt niet toe als zwanger worden niet lukt.

2. Er zijn toch genoeg behandelingen mogelijk

Er zijn inderdaad verschillende (vruchtbaarheids)behandelingen die gedaan kunnen worden als je zwanger wilt raken. Deze behandelingen geven echter geen enkele garantie op een zwangerschap. Daarnaast zijn deze behandelingen lichamelijk en emotioneel erg zwaar dus dat doe je niet zomaar even.

3. Je moet er niet te veel mee bezig zijn

Als je midden in vruchtbaarheidsbehandeling zit kun je er niet niet mee bezig zijn. Het leven van iemand met vruchtbaarheidsproblemen staat in het teken van onderzoeken, zichzelf injecteren, echo’s, puncties en veel ziekenhuisbezoeken. Zie er dan maar eens niet te veel mee bezig te zijn.

4. Ga eens op vakantie, dan kom je vast zwanger terug

Vakantie is goed voor ontspanning, maar lost je vruchtbaarheidsproblemen niet op.

5. Je kunt altijd nog een kindje adopteren

Adopteren is inderdaad een optie wanneer zwanger worden niet lukt. Voordat je een kindje gaat adopteren is het wel goed om het ongewenst kinderloos zijn een plekje te hebben gegeven. Daarnaast is adopteren een lang traject en mis je dan toch een zwangerschap. En natuurlijk is het in het begin echt anders dan een kindje van jezelf.

6. Is pleegzorg niet iets voor jou?

Ook hier geldt dat je eerst het ongewenst kinderloos zijn moet verwerken. Daarnaast komt niet iedereen in aanmerking voor een pleegkindje. Een pleegkindje heeft bagage bij zich en dit is wel iets wat je moet willen en kunnen.

7. Ach bij ons heeft het ook een half jaar geduurd

Een halfjaar proberen is niets vergeleken met al de behandelingen en onderzoeken die iemand met een onvervulde kinderwens doorstaat. Door deze opmerking voelt iemand die ongewenst kinderloos is, zich niet serieus genomen.

8. Het komt wel goed

Je weet nooit of een kinderwens in vervulling zal gaan dus zeg dit niet.

Brenda ten Have – Sraatman
Kinderwens begeleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *