Kaartleggen bij verdriet om missed abortion

Hoe verwerk jij je verdriet bij een miskraam, vooral als de miskraam al een aantal jaren geleden heeft plaatsgevonden? Misschien zijn de Vrijheidskaarten wel iets voor jou.  Dit zijn mijn eigen ervaringen met de set.

Ik wil graag van mijn verdriet af.

Op zich merk ik weinig van mijn verdriet om mijn miskraam in mijn dagelijks leven. Ik weet nog dat ik intens verdrietig was van mijn missed abortion (ik leek nog zwanger omdat de chorion, een van de drie vruchtvliezen nog het hormoon HCG aanmaakt, terwijl het mini mensje niet meer leeft).

Ik weet ook nog dat ik mezelf een week lang opgesloten heb in mijn huis en me heel verdrietig voelde.

Daarna ben ik verder gegaan met mijn leven. Ik merk nu dat ik meer wil in het leven en daarom besluit ik voor kaartleggen met de Vrijheidskaarten om antwoorden te krijgen over mijn miskraam. Ik heb mijn ongeboren kind Anja genoemd. Het voelt voor mij als een meisje.

De eerste vraag: Wat is de reden van mijn verdriet om het verlies van Anja?

Ik pak hierop de kaarten Vrouwelijkheid en Apatiet. Ik vertaal de kaart vrouwelijkheid als dat ik na mijn miskraam volledig bij mijn gevoel kon komen. Normaal gesproken heb ik de neiging om mijn gevoelens, positief en negatief, weg te stoppen.
In de fotokaart zie ik het loslaten van mijn ongeboren dochter. Ik was toen nog niet bereid om mijn baby los te laten.

De tweede vraag: Wat vraagt aandacht hierbij?

Ik trek de kaarten Verlies en Sfaleriet. In de Sfaleriet zie ik de verwachting van plezier en een geweldig leuk vooruitzicht, namelijk het in mijn armen houden van mijn baby. De kaart Verlies staat ervoor dat dit nu niet doorgegaan is.

De derde vraag: Welke oplossing ligt binnen mijn handbereik?

Hierop trek ik de kaarten Mannelijkheid en Hoornblende. In eerste instantie kan ik hier niets mee. Mannelijkheid staat voor mijn voor daadkracht, actie, doen. In de Hoornblende zie ik mezelf die in de spiegel kijken. Ik weet nog steeds niet wat ik met dit antwoord mag doen. Ik krijg de ingeving om naar een video van Abraham Hicks te kijken.

Levensgeluk missen

Terwijl ik dit doet, realiseer ik mij dat ik vooral het geluk mis dat de baby mij had kunnen brengen, het gevoel iets voor iemand te betekenen, de glimlach van een peuter, het samen schaamteloos lachen. Ik heb mijn levensgeluk laten afhangen van het hebben van een baby. Van iets buiten mijzelf om. Terwijl ik weet dat ik mijn eigen leverancier van levensgeluk mag zijn.

Hoe kan ik deze gevoelens van geluk bereiken op een andere manier dan het hebben van een baby?

Van deze vraag word ik heel blij. Het maakt dat ik verwachtingsvol het leven aanga en nieuwsgierig ben naar alle mogelijkheden om geluksmomenten te beleven. Ik neem weer leiding over mijn eigen leven. Hiervoor staat de kaart mannelijkheid voor.

Thea van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *