Ik mis je Joshue

drieling jongetje speelt in zandbak

Lieve Joshue, waarom ging jij ook net als Joshua eerder weg? Waarom heb jij mij ook alleen gelaten? Ik had zo’n drang om te leven dat ik met mijn aangezicht naar voren geboren ben, in plaats van met mijn schedel. Zodat ik direct kon ervaren hoe het hier is.

Heel lang heb ik mij eenzaam gevoeld. Ik kon mij eenzaam voelen tussen groepen mensen die ik heel goed kende en mij een warm hart toe droegen. Ik kon mij eenzaam voelen op een drukke verjaardag. Ik ben boos op je dat je besloten hebt om niet mee te komen.

Hoe ik mij voel over …

Hoe voel jij je over het vroegtijdig teruggaan? Had jij niet liever hier ook willen zijn? Had jij niet graag met mij in de speeltuin willen spelen? De zandbak was mijn favoriet. Uren kon ik hierin doorbrengen. Had jij ook niet graag willen stoeien met mijn broers en mij?

Wat ik graag gewild had

Ik had graag gewild dat jij mij ondersteund had in mijn beslissingen, dat jij mij aangemoedigd had. Ik zou het geweldig vinden als jij een aantal taken van mij zou overnemen, zodat ik mij volledig kan richten op wat ik het leukst vind, namelijk met mensen praten, miniatuurmeubeltjes maken, schilderen en tekenen. Het voelt nu aan dat ik én mijn vrouwenleven leef én jouw mannenleven leef.

Wat ik je nog graag wil zeggen

Het is fijn dat ik dit aan je kan schrijven. Ik zou het fijn gevonden hebben dat je hier zou zijn en dat we samen konden praten over levensissues, filosoferen over allerlei zaken. Nu voelt het dat ik telkens verlaten zal worden en dat is niet fijn om mee te leven.

Ik heb ondertussen ervaren dat mensen een tijd met me mee wandelen op mijn levenspad en dat we daarna onze eigen richting kiezen. Hierna komen weer nieuwe leuke mensen waar ik een tijd mee omga.

Ooit heb ik de quote gelezen:

“Jijzelf bent de enige persoon die je hele leven bij je is.”

En dat klopt. Mijn ouders waren er vanaf mijn geboorte en zijn overleden. Mijn man heb ik later in mijn leven ontmoet, hij heeft mij niet gekend als kind. Mijn kind is nog later gekomen en heeft mij niet gekend als kind en jong volwassene. Alleen ikzelf heb mij in alle levensfases meegemaakt.

Hoe het nu voor mij is

Nogmaals, het voelt goed om je deze brief te schrijven. Veel puzzelstukjes vallen op zijn plaats, bijvoorbeeld dat ik niet voor twee personen hoef te leven. Dat ik de stoere jongensdingen los mag laten en mij volledig thuis mag voelen in mijn vrouwenlichaam. Het is fijn om dit helder te hebben. Dank je wel dat ik je heb gekend. Dank je wel dat je mij hebt leren inzien dat ik mijn eigen leven mag leven en niet dat van een ander (dat van jou dus). Ik hou van je.

Lieve groeten
Thea van Dijk

PS Een brief aan je ongeboren kind schrijven is een manier om je verlies vorm te geven en te rouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *