Een lege buik, lege armen; als je zwangerschap misloopt

Door: Riet van Rooij

Geen enkel mensenkind, levend of dood, komt zonder reden.
-Bart van der Lugt* in ‘Zielsaspecten bij geboorte en sterven’

Wie zwanger is draagt een nieuw leven in zich. Voor de vrouw geldt dat letterlijk, aangezien haar lichaam het groeiende lijfje van een nieuw mensenkind herbergt. Daarnaast is het voor beide ouders ook een geestelijke realiteit.

Als je een ziel hebt uitgenodigd zich bij jullie te voegen en er is er een gekomen, dan draag je samen een kind. Tegelijk met een positieve zwangerschapstest wordt ook een visioen in je geboren: een toekomstbeeld van je leven met (nog) een kind nestelt zich in je geest.

Visioen verdwijnt

Het is schokkend als die lijn der verwachtingen wordt omgebogen en je kindje weer teruggaat naar waar het vandaan kwam of naar welke onzichtbare dimensie dan ook. Hoe kan dat nou? Waarom eerst komen en dan zo snel al weer gaan?! Natuurlijk zijn er op lichamelijk niveau in de meeste gevallen wel verklaringen te vinden voor het mislopen van een zwangerschap.

Simpel gezegd is er met het ‘materiaal’ van het kind of van de moeder dan iets niet in orde, zodat het niet tot een levensvatbare groei en geboorte kan komen. Dit fysieke feit leidt vaak tot rationalisaties waar we met ons verstand wel bij kunnen, maar waar ons hart en onze ziel geen raad mee weten.

Wat heb je eraan te weten, dat je kindje in aanleg al ‘niet goed’ was als je ontredderd door het huis dwaalt met een onmiskenbare miskraam? Hoe kun je troost putten uit een statement als ‘u bent nog jong’ als je je kindje in de loop van je zwangerschap verliest en er ‘geen enkele reden is dat dat de volgende keer weer zal gebeuren’? Je wordt in je kern geraakt als het nieuwe leven in je lijf dood blijkt te zijn.

Riet van Rooij
*Bart van der Lugt ‘Zielsaspecten bij geboorte en sterven’ in Prana, tijdschrift voor spiritualiteit en de randgebieden der wetenschappen, februari/maart 1998

Deze passage komt uit ‘Een lege buik, lege armen’, het laatste hoofdstuk van R.van Rooijs boek Zwanger met hart en ziel, 2008. Zie, ook voor coaching: rietvanrooij.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *