Ritueel afscheid nemen

ritueel afscheid nemen miskraam

Je bent net zwanger. De zwangerschaptest is positief. De zon schijnt en je fantaseert hoe je de babykamer gaat inrichten. En dan ineens heb je kramp in je onderbuik. Je gaat naar het toilet. Op het toilet zie je bloed, heel veel bloed. Je schrikt, wat gebeurt er? Waar komt dit bloed vandaan? En dan is het over. Je hebt een miskraam gehad.
Zo kan een miskraam gaan. Soms weet je het van te voren zoals bij een missed abortion. Maar vaker is het een complete verrassing.

Vruchtje, minimensje opvangen?

Als je van te voren weet dat je een miskraam gaat krijgen kan je een vergiet klaarzetten op het toilet. Zodra je bloedverlies begint zet je de vergiet in het toilet en gaat op het toilet zitten. Op deze manier wordt alleen het minimensje opgevangen en gaat de rest de wc in.

Gebeurt het onverwacht dan kan je een bakje, wat je in je nabijheid hebt, gebruiken en dit in het toilet plaatsen.

Heel vroeg in de zwangerschap ziet wat je verliest er uit als een boontje. Verder in de zwangerschap kan het al een compleet mensje zijn met minihandjes en -voetjes.

Je kan het vruchtje in een bakje met water leggen, zodat je de volgende dag op jouw manier afscheid neemt.

Afscheid nemen

Een ritueel helpt bij de verwerking van je verlies. Zelfs als jij je hier heel laconiek over voelt is een vorm van afsluiten goed.

Voorbeeld ritueel 1 als jij je laconiek voelt: Voordat je de wc doortrekt, spreek je hardop of in gedachte je dank uit voor de periode samen en zeg je gedag.

Voorbeeld ritueel 2: Een kaarsje aansteken. Vertel aan je vruchtje wat je graag had willen vertellen als de zwangerschap wel voldragen was geweest. Je kan ook een brief schrijven aan je kindje. De brief kan je hierna verbranden en zo aan de kosmos meegeven. Kaarsje branden op de momenten dat jij het moeilijk hebt.

Voorbeeld ritueel 3: Een doos(je) vinden. Deze mooi versieren en hierin de echofoto(‘s) indoen, de dingetjes die je al verzameld hebt erbij. Deze mooie doos een plek in je woning geven.

Liefdevol afscheid nemen van het vruchtje mag je op een passende manier voor jou doen. Dit kan je ook samen met je partner doen. Ook kinderen kan je betrekken door ze een mooie tekening te laten maken en dit erbij plaatsen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het afscheid nemen of bij het verwerken van je verlies neem dan contact op met een van onze coaches en therapeuten.

miskraam afscheid nemen

Lieve groeten
Thea van Dijk


Afbeelding van Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *