Stilstaan bij stil verdriet …

stil verdriet gedenken in bergen op zoom en roosendaal bij stiltemonumenten

Je bent overvallen door veel bloedverlies … je wereld staat stil … je bent niet meer zwanger … Je droom om een baby in je armen te houden vervliegt. Niet wandelen achter de kinderwagen, geen babykamer uitzoeken, geen kleertjes kopen. Je voelt je eenzaam. Ben jij de enige die dit meemaakt?

Nee, je bent niet de enige met stil verdriet. Eén op de tien zwangerschappen eindigt voortijdig in de eerste drie maanden. Dat betekend dat je samen bent met ongeveer 40.000 andere vrouwen (per jaar).

Waarom je daar niets van weet?

Vroeger werd gezegd om vooral de eerste drie maanden nog niemand te vertellen dat je zwanger was. Nog steeds worden de eerste drie maanden stil gehouden. Terwijl Sofia zei dat ze juist blij was dat ze het wel verteld had, omdat nu haar vrienden en familie haar steunden.

Er komt steeds meer openheid

Steeds meer celebrities treden naar buiten met hun miskraam verleden. Bij aanvang van de oprichting van MiskraamVerwerken.nl was Mark Zuckenberg een van de eerste die naar buiten trad met zijn verhaal.

Naar buiten treden en je verdriet laten zien voelt kwetsbaar. Niet iedereen weet hoe te reageren en soms zijn reacties ronduit bot. Als het in je omgeving lastig is, kan je ook praten tegen een professioneel luisterend oor.

Stilte Monument

In Nederland ontstaan initiatieven om dit stil verdriet vorm te geven en aandacht. Zo zijn er verschillende online initiatieven, zoals ik had een miskraam, Miskraam Mama’s en Dag lief kindje.

Ook offline zijn er initiatieven. Zo ondersteunt MiskraamVerwerken de realisatie van een Stilte Monument in Bergen op Zoom en Roosendaal. Een plek speciaal om ongeboren kind(eren) te gedenken, alleen of samen.

Waarom dit belangrijk is verwoord Jasmijn: toen ik op een begraafplaats een gedenkbeeld tegen kwam voor doodgeboren kinderen, voelde dit aan alsof ik voor het eerst toestemming kreeg om verdriet te hebben.

Lieve groeten
Thea van Dijk

PS Sofia en Jasmijn zijn fictieve namen
PSS Foto van Vlinderijnes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *