Rouwen, verdriet verwerken na een miskraam

verdriet verwerken om miskraam of abortus

Colette zei: ‘Een op de tien zwangerschappen eindigt vroegtijdig. Als dit blijkbaar zo vaak gebeurd, dan hoef ik toch niet verdrietig te zijn? Waarom mijn verdriet verwerken?’ Wat ze eigenlijk zei, is dat rouw niet gepast leek. Dat het toch veel erger is om je kindje te verliezen of je baby te verliezen bij de geboorte?

Ze dacht, omdat het een miskraam is geworden, dat het kindje niet gezond was. Dus betekende dit dat ze eigenlijk blij zou moeten zijn dat het zo gelopen is en dat verdriet misplaatst is.’

Was het maar zo simpel. Je kan je gevoel niet sturen. Elke miskraam is anders. Zelf heb ik meerdere miskramen gehad. Ik was hierbij een keer opgelucht, een keer verbaasd en een keer diep verdrietig.

Dit wil niet zeggen dat het wel of niet erg was. Het wil alleen zeggen dat mijn beleving telkens anders was.

Rouw

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. De een trekt zich terug. De ander wil praten. En een ander stort zich op werk. Weer een ander gaat sporten.

Rouw op een manier die bij je past. Laat je gevoelens toe. Dit kan verdriet zijn, wanhoop, boosheid, ongeloof, opluchting, irritatie, etc. Elk gevoel is goed.

Emoties kunnen elkaar ook afwisselen. Soms gaat het dagen achter elkaar goed en dan ineens wordt je overvallen door een emotie. Ook dat is goed. Neem de tijd om de emotie te ervaren. Geef hier ruimte aan.

Verdriet verwerken

Er bestaat geen perfecte strategie om verdriet verwerken. Wel zijn er richtlijnen:

  • Geef jezelf tijd
  • Erken je emotie(s), hoe raar of niet-passend je ze ook vindt
  • Doe wat het beste voor je is, zonder een ander te schaden
  • Vraag hulp
  • Het is oké om te rouwen na een miskraam

Denk je het niet alleen te kunnen?

Als je denkt dat je het niet alleen aankan om je miskraam te verwerken, dan kan je bij hulp om de hoek voor een passende begeleider kijken. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Wil je het alleen doen?

Dan kan ons e-boek 10 tips voor het verwerken van je miskraam je inspireren je verdriet te verwerken. En je mag altijd van gedachte veranderen en hulp vragen aan iemand die je vertrouwd of aan een professional.

Lieve groeten
Thea van Dijk

Afbeelding van Anemone123 via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *