Mogelijke oorzaken van een miskraam

Door: Rian Bruijne

mogelijke oorzaken miskraam

De vraag die opkomt als je een miskraam hebt gehad, is hoe dit nu kon gebeuren en wat de oorzaak zou kunnen zijn. Het is wonderlijk hoe ons systeem werkt en het is dan ook niet verbazingwekkend dat hier ook weleens iets mis kan gaan. Recente cijfers tonen aan dat zowel man als vrouw in gelijke mate verantwoordelijk zijn voor de zwangerschapsproblematiek.

De bevruchte eicel wordt beschermd door voldoende progesteron productie. Een tekort aan progesteron en een teveel aan oestrogeen kunnen leiden tot een vroege miskraam.

Ook chronische stress, te weinig water, te weinig beweging, of juist te veel en/of te lang trainen, te veel suikers en snelle koolhydraten en andere voedingsfouten, te weinig slaap, gebrek aan licht (vitamine D3) etc. zijn factoren die van invloed zijn op een gezonde zwangerschap.

De omega-3 vetzuren (visolie) zijn van groot belang voor het embryo, dat grote hoeveelheden verbruikt. Een tekort hieraan brengt zelfs het voldragen van de zwangerschap in gevaar. Ook zijn vitamines zoals B 6, B 9 (foliumzuur) en B 12, Q 10 en L-Carnitine noodzakelijk voor de cellen en haar functies.

Indien de vaginale pH > 4,7 is, is er meestal sprake van een bacteriële belasting van het systeem. Tevens is dit gecorreleerd met een voortijdige geboorte. Een afwijkende flora wordt in verband gebracht met risico’s tijdens de zwangerschap.

Slechte voeding, pil gebruik, antibiotica, darmproblematiek, een verzwakt immuunsysteem en stress kunnen het milieu van de slijmvliezen verstoren. Voor herstel is probiotica in te zetten in overleg met een orthomoleculair geneeskundige. Yoghurts en andere commerciële middelen werken onvoldoende.

Tot slot: een opeenstapeling van pesticides kunnen een oestrogene werking hebben. Daarom kan een detoxkuur onder begeleiding van een orthomoleculair geneeskundige leiden tot een gezonde volgende zwangerschap.

Rian Bruijne-van Dorst
Prevent Care, Praktijk voor Orthomoleculaire en Integrale Geneeskunde

Heb je een reactie of vraag, dan kun je ‘m hieronder plaatsen. Het artikel delen stellen wij ook zeer op prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *