Een miskraam veroorzaakt rouw

Deze rouw is bij iedereen anders. Het kan intense gevoelens teweeg brengen, zoals gemis, verdriet, verlangen, wanhoop, boosheid, eenzaamheid … Rouw kan enorm complex zijn. Soms verberg je je gevoelens diep van binnen en draag je een masker. Soms komt de rouw om de miskraam pas tot uiting op een later moment in je leven, door een ander verlies of grote gebeurtenis.

Het rouwproces van je partner kan botsen met het jouwe. Mensen uit je omgeving kunnen soms kwetsende opmerkingen maken. Je kunt ook verward zijn door vrouwen om je heen die hun eigen miskraam wegwimpelen als domme pech. Je begrijpt daardoor misschien je eigen grote verdriet niet.

Al met al kan de leegte groter dan jezelf zijn, als het wonder dat in je buik of de buik van je vrouw groeide niet meer kon blijven leven. Je kunt het gevoel hebben jezelf verloren te zijn.

Na een miskraam kan ik jou en je partner ondersteunen met individuele rouwtherapie of partnertherapie. Indien nodig kan ik EMDR als behandelmethode inzetten. Ik help je jezelf weer te vinden en je miskraam een rustige plaats in je levensgeschiedenis te geven.

MetJari
Kathy Beckers-Mansell
Zoetermeer