Ga praten over je miskraam

Door: Diana Wouters-Sellis

Een gezond kindje op de wereld zetten is voor velen van ons een diep verlangen, maar niet altijd gegeven. Dan kun je niet meer relaxed zijn en zit je in een overlevingsstand. Elke dag sta je op met een diepgewortelde en gekoesterde wens.

Ik herken dit nog toen ik zelf een miskraam kreeg. Ik voelde me verloren, eenzaam, onzeker en compleet machteloos. Ik had het idee dat je maar snel weer aan het normale leven deel moest nemen en dat een miskraam krijgen voornamelijk in de taboesfeer afspeelt. Daarbij was ik ook erg bang of het de volgende keer wel goed zou gaan.

Een miskraam krijgen en verwerken is een heftige situatie die veel stress en de nodige emoties oproepen. Dit geldt ook bij het ongewenst kinderloos zijn, verlies van een (pasgeboren) kindje of een zwangerschap die de nodige zorgen met zich mee brengt. Bij jezelf/elkaar en jouw oprechte gevoelens in deze hectische samenleving blijven is een hele opgave.

Mijn advies is om met jezelf en elkaar in gesprek te gaan, desgewenst met een professional op dit vlak en elkaar hierin de ruimte te geven zodat je de kans krijgt om hiermee op een voor jouw passende manier mee om te gaan. Relaxed? Nee dit is absoluut niet een relaxte periode, het is hard werken wanneer je met een dergelijk verlies van een kindje/miskraam of een deel van jezelf geconfronteerd wordt.

Mij heeft het geholpen om in mijn omgeving met anderen erover te praten. Ik was verbaasd hoeveel mensen dezelfde situatie hadden meegemaakt. Het is gebleken dat 1 op de 4 stellen een miskraam hebben gehad.

Daarnaast hielp het mij om samen met mijn partner dingen te ondernemen, even de zinnen te verzetten door bijvoorbeeld ergens te gaan lunchen. Daarbij heb ik een dagboek bijgehouden waardoor ik mijn intiemste gevoelens en gedachten kon opschrijven.

Diana Wouters-Sellis
gecertificeerd miskraamcoach

Heb je een reactie of vraag, dan kun je ‘m hieronder plaatsen. Het artikel delen stellen wij ook zeer op prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *