Als een moeder wordt geboren….

Je hebt een miskraam gehad. Dat is heel verdrietig en misschien wel erg eenzaam. Je kan je gevoelens bij weinig mensen kwijt. En dat terwijl je toch een kind heb gedragen, hoe kort ook. Laatst had ik een klant die ongewenst kinderloos is gebleven. In de jaren die volgden na haar miskraam voelde ze zich steeds minder vrouw omdat ze geen leven heeft kunnen geven. Maar niets is minder waar. Je bent en blijft moeder van dit ongeboren kind. 

Er bleef altijd een leegte in haar

‘Gelukzalig’, zo voelde mijn klant zich toen ze mijn praktijkruimte verliet. Ze kwam eerder die ochtend binnen als een sterke vrouw die maatschappelijk gezien haar schaapjes op het droge had. Maar toch zat er al die jaren een leegte in haar. Ze was er nu aan toe te ontdekken wat er rondom haar miskraam ‘echt’ is gebeurd. En ze wilde graag nieuwe betekenis geven hieraan. Zodat ze haar pijnlijke ervaringen uit haar verleden na vele jaren kon omdopen tot zingeving in haar huidige leven.

Schuldgevoel en incompleet zijn

Als een vrouw een ongeboren kind heeft na een miskraam of abortus, is zij nog steeds moeder van dat zielskind. Vaak voelt dat voor haar heel anders. Zeker als er ook daarna geen kinderen meer zijn geboren in het gezin. Zij kan zich dan schuldig voelen dat haar lijf niet een kind heeft kunnen baren. Haar hele vrouw-zijn komt in het geding. Vooral als in haar omgeving wel kinderen gezond worden geboren en zij zich steeds meer incompleet voelt.

Je moeder is geen oma

Maar er gebeurt nog meer. Haar moeder, die op haar beurt geen oma is geworden, kan ook veel verdriet hiervan hebben. Zij kan geheel goedbedoeld haar dochter adviezen geven waar ze weinig tot niets aan heeft. Ook zij handelt uit pijn waardoor ze er niet helemaal vanuit haar hart kan zijn voor haar dochter. Als dit lang genoeg voortduurt, vervreemden moeder en dochter van elkaar. Momenten van onbegrip en ergernis stapelen zich op en vormen een muur tussen hen beiden in.

Ook het ongeboren kind heeft een boodschap

Het ongeboren zielskind heeft ook zijn/haar eigen verhaal. Een miskraam gebeurt meestal niet ‘zomaar’. Tijdens mijn sessies waarbij ik vrouwen begeleid naar hun zielskind komen soortgelijke boodschappen naar voren. Vaak is het zo dat moeder en/of vader eerst nog iets mogen doen zoals werken aan hun verleden, hun relatie, hun woonplek etc. Pas als dat op orde is, kan het zielskind zich aandienen voor een succesvolle zwangerschap. De zielskinderen vertellen dit liefdevol en benadrukken dat hun moeders niets fout hebben gedaan. De tijd of situatie was nog niet rijp voor hun komst.

Tijd voor heling

Het is nooit te laat om je ongeboren kind te erkennen. Hem of haar een naam te geven. Om een liefdevolle connectie met je kind op te bouwen. Dat op zich is al prachtig met als bijeffect dat ook familiebanden (vooral in de vrouwlijn) worden geheeld. Als een soort vlindereffect komen situaties vanuit het verleden met terugwerkende kracht in een ander (zacht en liefdevol) licht te staan. Als de vrouw en het ongeboren kind worden herenigd, mag dit gevierd worden. Want er wordt dan een moeder geboren!

Joyce Beckker
Organisator Jaar van het Zielskind

2 antwoorden op “Als een moeder wordt geboren….”

 1. Zo pijnlijk om te lezen dat een miskraam wordt neergezet als een gevolg van iets wat je als ouder(s) (nog) niet op orde hebt.

  Ik heb 3 miskramen gehad en daarna is er geen levend kindje meer gekomen.

  Heb ik dan de boel niet op orde? Wordt het moederschap mij niet gegund?

  De betekenis die je geeft aan een miskraam, geeft het gevoel alsof ik er wat aan kon doen, alsof ik iets niet heb gedaan…..pijnlijk!!!

  1. Dag Mabri, dankjewel voor je reactie. Wat spijtig dat je 3 miskramen hebt gehad en dat er geen levend kindje meer is gekomen. Dat moet heel moeilijk voor je zijn. En wat spijtig dat je uit mijn blog ventileer dat je dit zelf in de hand heb gehad. Dit is het laatste wat ik met mijn blog bedoel en wat de zielskinderen hiervan vinden. Een miskraam kan zeer vele oorzaken hebben naast eventuele medische oorzaken.

   Ik heb de tekst onder het kopje ‘Ook het ongeboren kind heeft een boodschap’ wat aangepast om te verduidelijken dat er geen sprake is van ‘een fout’. Nogmaals sorry voor de eventuele onduidelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *